Tips på ritmaterial – mina absoluta favoriter

Ritmaterial kan jag prata hur länge som helst om. Som liten brukade jag ofta stanna vid avdelningen för kontorsmaterial under tiden mina föräldrar handlade. Där kunde jag stått hela dagen för att inspektera alla sorters block, pennor och papper som stod uppradade i hyllorna. 

Jag har under åren testat en mängd olika pennor, suddgummin, papper och färger. Okej inte så många suddgummin – men jag har en klar favorit som pendlar mellan att vara i studion och följa med mig hem, utifall att jag vill fortsätta teckna hemma och behöver sudda. Av någon outgrundlig anledning har jag inte unnat mig ett suddi till så den jag har får hänga med mig helt enkelt.  

I detta inlägget tänkte jag gå igenom mina absoluta favorit verktyg som jag använder mig mest av, t.ex när jag gör mina Plant PPL illustrationer. Dels de jag använder när jag skissar och de jag använder när jag tecknar traditionellt. Om intresse finns så kan jag i ett annat inlägg visa favoriter när jag jobbar digitalt också.  

Innehåll

 • Skissblock
 • Pennor
 • Suddigum
 • Papper
 • Färg
 • Penslar

SKISSBLOCK

Tidigare har jag varit ganska bra på att samla på mig skissblock. Det fanns alltid plats för ett till och på grund av det blev de aldrig klara, vissa var t.o.m orörda. Numera har varje skissblock ett tema, vilket har funkat superbra för mig, och en av dem är mitt alltiallo skissblock. Den försöker jag ha med mig vart jag än går. 

Märket på denna är Leuchtturm 1917. Den är i stl A5 och har blanka sidor. Sidorna är ganska tunna i denna, 80gram, och man ser igenom vad som finns på föregående sida. Det kan få den att kännas lite stökig, vilket jag gillar, för det tar också bort känslan av att det jag gör ska vara perfekt och prydligt – vilket för mig inte är tanken med skissblock. Snarare är de en plats för visuella ideér, experiment och övningar.

 • Bra storlek, lätt att ha med sig 
 • Snodd som håller den stängd 
 •  Snören så man vet vilken sida man är på
 • En ficka längst bak där man kan lägga t.ex lösa små papper 
 • De finns i så många olika färger. Så när en är färdig kan man välja en ny färg till nästa idébok! 

Jag tycker att den funkar bäst med blyerts, bläck (både penna och flytande) och färgpennor. Man kan såklart använda andra verktyg också, men de är i grunden ett anteckningsblock snarare än skissblock så tuschpennor blöder ofta igenom och med vattenfärg blir sidorna gärna vågiga. 

PENNOR

Blyerts 

Den jag använder mest när jag skissar, och ritar rent skisserna, är en Pilot super grip 0.5. Det är en stiftpenna, där man trycker fram stiften. Jag gillar den dels för att jag slipper vässa pennan och den har ett bra grepp. Känns också smidigt att bara kunna fylla på med mer stift när de tar slut. 

Fineliners 

Till det mesta använder jag Uni pin brush. Den är vattenfast, vilket är viktigt för mig som jobbar med vattenfärger, och den torkar SÅ snabbt. Den har en ganska fast penselspets men om man trycker kan man ändå variera tjockleken på linjerna, vilket jag gillar. Jag tycker att linjerna känns lite mer levande då.  

Som komplement använder jag också Pigma micron fineliners. Dessa spetsar är fixerade och håller alltid samma storlek, bra för detaljer tycker jag. De finns också med penselspetsar men jag tycker att de är för mjuka

SUDDIGUM

Jag var väldigt tveksam länge, men nu använder jag bara knådgummi. Jag tycker att vanliga hårda suddgummin ibland smetar ut blyertsen så det blir fläckar på pappret. Men det har aldrig hänt med knådgummit. Den är också bra för att det inte blir några suddgummi rester när man suddar. Eftersom den är som häftmassa kan man också forma suddigummit till en spets för att radera små saker, man kan både sudda vanligt eller dutta om man till exempel vill att blyertsen ska synas lite svagare. Eftersom det inte blir några rester när man suddar så gissar jag att den aldrig kan ‘ta slut’. Jag har haft mitt i 2-3 år och den fungerar fortfarande bra.

PAPPER

Med akvarellpappret går det lite i perioder vilket jag mest känner för. Det finns både varmpressat och kallpressat papper och skillnaderna dem emellan är grängen/strukturen i pappret. Varmpressat akvarellpapper har en slät yta och kallpressat har gräng/textur. Kallpressade papper finns både med grov textur och finare. Jag gillar också att använda lite tjockare papper eftersom att jag använder ganska mycket vatten när jag målar.

Generellt använder jag kallpressat med ganska fin gräng. Det fungerar bra för mig som både använder fineliners och akvarell. Med grövre textur tycker jag att det blir svårt att få fina linjer med pennorna jag använder.

Det jag använt mig mest av på sista tiden är ett 300g papper från Fabriano i storlek 24x32cm. Dessa säljs i block med 20 ark.  

En annan som jag testat nyligen och verkligen gillar är Daler rowneys kallpressade papper på 300gr i storlek 21×29,7cm (A4). Det kommer i block om 50 ark och har i jämförelse med Fabrianos papper lite, lite finare gräng.  

 

FÄRG

Mest målar jag med akvarell. Då använder jag mig av akvarellkoppar (På engelska: pan). Dessa två har jag fått i julklapp och jag gillar dem så mycket! De är enkla att ha med sig och tar inte så mycket plats. Kopparna kan bytas ut allt eftersom en färg tar slut – eller om man hellre vill byta ut mot någon annan färg.

Utöver akvarell använder jag också gouache som är på tub. Dessa använder jag till områden som jag vill ska vara mer mättade eller om jag vill måla över med till exempel detaljer. 

Till Night Bloomers använde jag gouache till bakgrunden

PENSLAR

När jag målar med akvarell använder jag mest runda penslar och gillar framförallt dessa, som också var en gåva. De har ett superbra grepp och sitter bra i handen när man målar. Nördigare än så är jag inte med penslar, än.

Såhär ser min set-up ut just nu iallafall. Ljusbord och vinklingsbart bord är också två verktyg som är till stor hjälp för både mig och min rygg. Har du något ritmaterial du vill tipsa om eller verktyg du inte klarar dig utan? Eller vill du veta mer om något av dem jag nämnt här ovan? Skriv gärna i kommentarerna💚

Nu kan du prenumerera på Plant PPLs nyhetsbrev. Där får du uppdateringar, inspiration och nyheter. Inget spam, bara Plant PPL💚

Prenumerera på Plant PPLs nyhetsbrev

* indicates required

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inägget så vet jag vad jag ska skriva mer av i framtiden.

1

23 reaktioner på ”Tips på ritmaterial – mina absoluta favoriter”

 1. Hej Anneli!
  Jag är en pensionerad 73 årig pedagog och tycker om och försöker illustrera växter&blommor.
  Jag ville gärna säga att jag gillar din sida.En sida som man kan få nytta av dina erfarenheter och läser gärna nyhet breven .
  Mvh.Gulderen

  1. Anneli Päivärinta

   Hej Gulderen!
   Så glad jag blev av din kommentar. Visst är det roligt att illustrera växter och blommor! Det finns så mycket att inspireras av.
   Hälsningar, Anneli

 2. يتجلى تفاني المصنع في الجودة في الأداء المتفوق لأنابيب HDPE ، والمعروفة بقوتها ومتانتها الاستثنائية.

 3. تم تصميم تركيبات المصنع من البولي فينيل كلوريد (uPVC) مع الاهتمام الدقيق بالتفاصيل ، مما يضمن اتصالات آمنة ومحكمة تقلل من مخاطر التسرب أو الأعطال. إيليت بايب Elite Pipe

 4. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

Kommentarer är stängda.