Att hitta tillbaka till det fina i att teckna – när prestationsångesten tar över

De flesta som tecknar och skapar, inklusive mig själv, har säkert någon gång upplevt hur glädjen och energin man vanligtvis får av att teckna, forma och kreera övergått till någon slags prestationsångest. Att försöka skapa någonting med den känslan hängandes över en brukar för mig sluta med missnöje över det jag skapat, oavsett vad jag skapar. Detta för att jag redan från början gått in i processen med en inställning av att det inte kommer bli bra, en känsla av stress och ångest snarare än den glada känsla och energi jag vanligtvis får av att skapa.

Anledningen till att man känner som man gör kan såklart bero på många olika saker men jag tänkte här dela med mig av några olika tips och övningar som har hjälpt mig när jag känt mig låg.   
 

Att ha ett dedikerat utrymme för att teckna kravlöst och experimentera.  

Som jag nämnde i mitt förra inlägg så har jag skissblock med olika teman. Det skissblocket jag använder allra mest, mitt alltiallo skissblock, har jag redan i förväg bestämt ska innehålla text, snabbt nerklottrade idéer, skisser för kommande illustrationer med mer – som ett kladdpapper helt enkelt. Bara för mig! 
 
Förutom att det är en dedikerad plats för experiment och kravlöst tecknande så blir den också till en fantastisk källa för inspiration och idéer. Någonting som du snabbt klottrade ner för tre månader sedan kanske du ser i ett helt nytt ljus, det inspirerar och leder till att du gör något större arbete? 

Mycket på kort tid

Denna övningen kan du göra både utomhus och inomhus.  
Om du är ute – ha med skissblock+penna och välj en bra plats att sitta på och teckna av passerande personer. Det som är så bra med denna övningen är att man inte har tid att tänka, alls. Man har bara ett ögonblick på sig att fånga en förbipasserande persons form på gångstil, jacka, frisyr osv.  

Vill du hellre göra den inomhus kan man sätta en timer på 10-20 sekunder och t.ex använda sig av pinterest. Sök på t.exstreet photography’.  
 
Du kan också prova att variera mellan olika material, kol, blyerts, bläck, tusch osv Kanske hittar du en ny favorit! 

IMG_20201025_114344_558

Tutorials / Kurser

För att inspireras och utvecklas eller prova nya saker kan det vara kul att ta en onlinekurs eller kolla på youtube. Jag kollar ibland på tutorialsyoutube både för inspiration men också om jag vill lära mig mer om något specifikt.  

T.ex kan man lära sig mer om hur man kan tänka kring: 
Anatomi  
Perspektiv  
Färglära 
Olika tekniker med olika material, osv.  

Det finns också många plattformar som erbjuder online-kurser. Av vad jag har sett så är det ett ganska brett utbud med kurser som riktar sig mot både nybörjare och de som hållit på längre. Många brukar också ha gratis prova-på. Här kan man lära sig att teckna digitalt, med akvarell, anatomi, karaktärer osv. Allt möjligt helt enkelt!  

Inspireras av andra

Hitta andra illustratörer, konstnärer, tecknare som du kan inspireras av och titta lite närmre på deras bilder. Vad är det som gör att du dras så mycket till just dessa bilder? Är det en speciell teknik? Använder de sig av väldigt få färger? Är det väldigt händelserika bilder med mycket att titta på eller är de avskalade?

Genom att kolla på andra illustratörer kan man, förutom att inspireras, också lära sig att sätta fingret på vad det är man själv tycker om. Tweaka, öva och experimentera för att hitta din egen stil och det du tycker om att göra.

Digital illustration-2018
digital-illustration-natur-grotta
Digital illustration -2019

Teckna ofta

Gör det till en vana att teckna så gott som varje dag. Precis som med träning kan man känna sig lite ringrostig, och ligga utslagen på soffan, om man inte har gjort det på länge. Det behöver inte vara en stor oljemålning, det räcker med något litet – så länge du fortsätter teckna.  
Prova olika material och experimentera. Teckna sådant du tycker är kul!

Tips på saker att teckna:  
Något som har hänt under dagen  
Något du har i din närhet  
Nuvarande favoritväxt 
Djur 
Självporträtt 
Eller leta upp ‘’prompt-listor’’ på t.ex instagram från olika ritutmaningar.
Här hittade jag ett konto som har samlat olika listor och utmaningar.

Art is a cycle

En sista sak som jag ofta tänker på när jag hamnar i en svacka och inte tycker att något jag gör blir bra är det här diagrammet. Tycker att denna är on point. Bild lånad här.

Hoppas att något av tipsen kan inspirera dig till att teckna och skapa. Precis som med mycket annat så går det upp och ner och periodvis kan det kännas kämpigt eller som om att man inte utvecklas alls. Men om du kämpar dig igenom och lär dig sätt som fungerar bra för just dig för att ta dig igenom det så lovar jag att du kommer få så otroligt mycket glädje i att teckna och måla. Det viktigaste är trots allt att bara fortsätta skapa.🖤

Prenumerera på Plant PPLs nyhetsbrev

* indicates required

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inägget så vet jag vad jag ska skriva mer av i framtiden.

0

1 reaktion på ”Att hitta tillbaka till det fina i att teckna – när prestationsångesten tar över”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.