Färgsättning – Att välja färger och skapa paletter

English EN Swedish SV

Färg! Jag tycker SÅ mycket om att arbeta med färg i mina illustrationer, det är i detta stadiet jag verkligen tycker att de kommer till liv. Eftersom att jag ofta illustrerar situationer, händelser och små serier så tycker jag att färg också kan bidra så mycket till stämningen. Man kan jobba med färg på så många olika sätt. Varmt, kallt, starka kontraster, mjukt monokromt. 

Att redan i förväg ha en klar färgpalett innan man påbörjar färgsättningen underlättar så mycket. Kanske framförallt när man arbetar traditionellt och inte har samma möjlighet att ångra färgval genom att trycka på ⌘Z. Men även för digital illustration så sparar det tid och ger en klarare bild av vad man vill att illustrationen ska uttrycka, så här har jag samlat några tips på att göra paletter. 

3 Tips på att skapa paletter

  1. Ta fram papper och färger. Färglägg små fyrkanter med rena färger direkt från penna / akvarellask. Prova också att blanda färgerna och se hur du kan få fram olika toner. Sedan kan du klippa ut fyrkanterna och prova olika kombinationer för att se hur de fungerar tillsammans. 

Glöm inte att notera vad färgerna heter så att du vet vilken som är vilken. Skriv sedan upp, fota eller scanna de kombinationer du vill spara. Eller färglägg flera likadana rutor så du kan spara dina färgpaletter. 

2. Hur ser det ut runt omkring dig? Genom att titta på inredning, planteringar, cyklar som står parkerade bredvid varandra, ja lite vad som helst, så kan man upptäcka massvis med fina färgkombinationer.

Fota vad du ser eller måla små färgpaletter på plats.

3. På coolors.co kan du bläddra bland oändliga färdiga färgpaletter men också göra egna.

Du får tillgång till bl.a färgernas Hex, RGB och CMYK-värden och om du väljer att skapa ett konto kan du också spara paletter till senare tillfällen. 

Ett sista tips om du tycker att det är svårt att välja färger till din illustration är att först göra små miniatyrer innan du påbörjar färgsättningen. Då blir det också lite tydligare att se hur färgerna fungerar tillsammans och hur storleken av färgfält påverkar hela bilden. En fin orange bakgrundsfärg kanske tar över hela bilden och gör sig bättre som en detalj istället.

Miniatyr
Färdig illustration

Men viktigast av allt är såklart att experimentera och ha kul! 

Prenumerera på Plant PPLs nyhetsbrev

* indicates required

Klicka gärna på hjärtat om du gillar inägget så vet jag vad jag ska skriva mer av i framtiden.

0

2 reaktioner på ”Färgsättning – Att välja färger och skapa paletter”

    1. Anneli Päivärinta

      Hi, I’m not sure which photo you mean. The ones in this blogpost are both taken and edited by me and I encourage people to take their own photos 🙂 But if someone is considering to borrow photos then yes – it’s very important to think about copyright.
      Best, Anneli

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.